Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Dnia 10.09.2018 nasze miody oficjalnie zostały przyłączone do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Jest to dla nas wyjątkowe wyróżnienie ze względu na istotę znaczenia tej odznaki. Idea Dziedzictwa Kulinarnego polega na zrzeszaniu regionów i pojedynczych producentów wytwarzających produkty regionalne oraz na promowaniu żywności regionalnej. „Cudze chwalicie swego nie znacie” to powiedzenie dziś ponownie nabiera znaczenia. Wiele produktów z naszego regionu, które wcześniej było nieznanych – dziś zostało docenione i z rąk Pana Adama Struzika – Marszałka Województwa Mazowieckiego przyjęło to wyróżnienie, w tym także my. Choć na co dzień czujemy się przez was doceniani to dziś ta odznaka jest przypieczętowaniem naszej ciężkiej pracy. Jesteśmy jeszcze bardziej zmotywowani i zobowiązani do ciągłego rozwoju. Będziemy dawać z siebie wszystko byście otrzymywali najwyższej jakości produkty.

“Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Aktualnie sieć zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich. Głównym celem regionów znajdujących się w sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. W obrębie regionów członkowskich istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności. Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego, Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje region. Przyczynia się do rozwoju przedsiębiorczości, tworzy również płaszczyznę do współpracy dla wielu przedsiębiorstw w regionie, dlatego ważne jest, by inicjatywa ta na trwałe wpisała się w działania promujące mazowiecką żywność.”
źródło: www.mazovia.pl