W najnowszym rankingu portalu kulinarnego Taste Atlas, który rozsławia tradycyjne potrawy i produkty z całego świata, Jabłka Grójeckie zajęły drugie miejsce ustępując jedynie greckiej odmianie.
O wyjątkowym smaku tych jabłek decyduje ich charakterystyczna kwasowość (wyższa średnio o 5% niż u jabłek tej samej odmiany, pochodzących z innych regionów) oraz bardzo wyraźny rumieniec, wynikający z wyższej zawartości barwników pod skórką (głównie antocyjanów i karotenoidów).
Rejon grójecki nazywany „największym sadem Europy” to przeszło 500 lat tradycji sadowniczych sięgających czasów królowej Bony, która w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na królewską plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Przez kolejne stulecia jabłka z okolic Grójca lądowały nie tylko na polskich stołach, ale zasłynęły na całym kontynencie. Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady, które dostarczają około 40% polskiej produkcji jabłek.
Dumni jesteśmy z tego, że prowadzimy jedno z największych Gospodarstw Pasiecznych w największym sadzie Europy, przyczyniając się tym samym do zwiększenia produkcji sadowniczej. Dzięki wspaniałej współpracy, możemy pochwalić się jedynym na świecie miodem. W jednym słoiczku Miodu z Jabłkiem Grójeckim, został zamknięty odpowiedni smak, zapach, tradycja oraz przywiązanie do regionu. Połączenie tak wartościowych składników pozwoliło na uzyskanie produktu o najwyższej jakości, potwierdzone wieloma opiniami wśród naszych klientów.